Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2022 10:24 - Тежка европейска неадекватност
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 2065 Коментари: 3 Гласове:
11

Последна промяна: 09.09.2022 14:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Eвропейски паралич

Събития в страните от ЕС и съседните държави демонстрират некомпетентността на властите и задаващата се социална катастрофа


image

Достатъчно е да погледнете заглавията от европейския регион, за да видите, че настоящата криза, обхванала десетки индустриализирани и доскоро икономически проспериращи страни, е реалност. И тази криза ще се задълбочи в близко бъдеще с опустошителни последици за икономиките, гражданите, инфраструктурата и социалното и политическо сближаване.

Въпреки призивите на бюрократите от Европейската комисия за солидарност, тенденциите показват, че системата от политически зависимости е готова да рухне всеки момент. И едва ли ще може да се върне статуквото.

Миналия уикенд повече от 70 000 души излязоха на улицата в Прага, настоявайки за независима политика от чешките власти, неутралитет по отношение на ситуацията в Украйна и свобода от потисничеството на ЕС. И, разбира се, оставката на премиера Петър Фиала.

Основният лозунг на акцията на Вацлавския площад е "Чехия на първо място". Това показва значително нарастване на популисткия скептицизъм. И, разбира се, е проруска по подразбиране.

В Германия също имаше публични призиви за сваляне на правителството. Германската лява партия Die Linke призова гражданите да излязат на протест срещу правителството на Шолц във връзка с нарастващите цени на енергията и изявленията на отделни германски министри.

Белгийците ще трябва да преживеят до 10 трудни зими заради енергийни проблеми, но това ще бъде направено в името на бъдещето, за да се отърват от зависимостта от изкопаеми енергийни източници, каза белгийският премиер Александър де Кроо.

Думите му веднага бяха осъдени като тревожни, въпреки че би било по-правилно да се нарекат песимистична прогноза. Вярно е, че независимостта от изкопаемите енергийни ресурси едва ли ще дойде, тъй като новите технологии не са в състояние да я осигурят.

Френското правителство поиска от Националната железопътна компания (SNCF) да проучи начини за намаляване на броя на влаковете, движещи се тази зима, като част от план за пестене на електроенергия, съобщи Le Parisien тази вечер. Вероятно съкращенията ще засегнат не само железниците.

Полицейските сили на Обединеното кралство разработват спешна реакция и се подготвят за нарушения на закона и реда тази зима, докато страната е изправена пред безпрецедентна икономическа криза. Това съобщава The Times, като се позовава на съответните документи, с които изданието разполага.

В Италия дават странни съвети за пестене на ток и вода, а гражданите излизат на централните площади и палят сметки за ток в знак на протест. Според прогнозите десните популисти, които настояват за премахване на санкциите срещу Русия, ще спечелят следващите парламентарни избори на 25 септември.

В Полша жителите се опитват да се подготвят за зимата, но вече са изправени пред проблема с закупуването на въглища. Бившият полски премиер и лидер на опозиционната партия "Гражданска платформа" Доналд Туск каза, че е получил много обаждания за помощ.

„През последните няколко десетки часа има такава лавина от отчаяни съобщения: „Направете нещо, защото наистина няма да оцелеем...", каза той.

Тази примка е затегната толкова здраво, че през януари и февруари десетки, може би стотици от най-добрите полски фабрики ще рухнат.

Подобна ситуация има и в Молдова. Граждани протестират пред сградите на правителството и президентската администрация. Мая Санду вече получи предупреждение от руския външен министър Сергей Лавров, че опит за нападение срещу руски миротворци в Приднестровието би било равносилно на обявяване на война на Русия.

След началото на операцията в Украйна, както и други действия на руското правителство, насочени към заобикаляне на санкциите, Западът престана да приема с лека ръка изявленията на първите лица на Русия.

В някои страни настроенията са повече от панически. Естония се готви да организира въоръжена партизанска съпротива в случай на евентуална окупация на страната, според държавния телевизионен портал ERR.

„Министерството на отбраната подготвя законопроект, който ще даде на отбранителните сили правомощия да подготвят въоръжена съпротива в окупираните територии, създавайки разузнавателни мрежи и поддържаща инфраструктура за това, като безопасни къщи и тайници за съхранение на оборудване“, се казва в доклада.

Очевидно има намек за Русия, която, според естонските политици, след решаването на „украинския въпрос“ ще започне да освобождава изконно руските земи в балтийските държави, които поради недоразумение са били наследени от геополитически джуджета.

Подобни новини вече се превърнаха в рутинни изявления, а не в съобщения за извънредни ситуации, въпреки че Финландия вече въведе извънредно положение.

Но дилемата е, че няма кой да взема решения в такава ситуация, защото в повечето европейски държави няма суверенни владетели. Официалното ръководство на тези страни зависи от това какво им казва Вашингтон. Следователно кризата ще продължи да се влошава.

За съжаление ефектът на доминото засяга и страни, които се опитват да поддържат нормални отношения с Русия, като Унгария, както и приятелски държави, като Сърбия. Това показва пагубността на зависимостта от обща европейска политическа, икономическа и геополитическа система.

Въпреки че Сърбия е част от зоната за свободна търговия на Евразийския икономически съюз, нейното географско положение не й позволява да си сътрудничи по-тясно с Русия. Въпреки това, като се има предвид разклонението на Балкански поток, пуснато през януари 2021 г. и което е продължение на Турски поток, е възможно да се доставя природен газ на тази страна на достъпни цени, за разлика от онези страни, които наложиха санкции срещу Русия.

В сегашния контекст отношенията с Русия ще имат преки последици за икономиките на европейските държави. Значението на добросъседството и адекватното разбиране на ситуацията се увеличи многократно.

Значението на евразийската интеграция постепенно ще нараства, включително споразуменията за зони за свободна търговия. А парализата на общоевропейската система ще доведе до мерки за протекционизъм от страна на националните държави.

Коронавирусната епидемия, поради която членовете на ЕС започнаха да затварят границите си и да ограбват своите съседи (също не забравяйте за проблемите на мигрантите и влошаващата се криминална ситуация), скоро може да изглежда като малко недоразумение в сравнение с предстоящия колапс на европейските индустрии , домакинства и инфраструктура.

Източник: KATEHON 



Гласувай:
11



1. missana - Лошо им се пише на недалновидните тази зима.
09.09.2022 10:34
Авидя означава на индийски невежество. Или дрругояче казано - невежеството е нещастие, ннещастието е невежество. В момента целият свят тъне в Авидя, а това не вещае нищо добро за поданиците му.
цитирай
2. radostinalassa - Те просто са завладяни като нас, нямат армии, а само американски бази.
09.09.2022 18:05
И техните управници ти избират от США или Англия.
цитирай
3. kvg55 - iw69,
09.09.2022 22:46
Понятието "европейска" включва и "българска".
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4825575
Постинги: 2502
Коментари: 6281
Гласове: 16468
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031