Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2015 14:33 - Заблуда: Изтичащите мивки и ефектът на Кориолис
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 4427 Коментари: 0 Гласове:
17

Последна промяна: 17.03.2015 15:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
Твърдение: Кориолисовите сили влияят на това в коя посока спираловидно изтича водата в мивката или тоалетната в зависимост от това в кое земно полукълбо се намираме. В северното полукълбо водата се върти по часовника, а в южното - обратно на часовника. Това е поради посоката на въртене на Земята.
Отговор: ПОГРЕШНО.
Произход на мита
Тъй като Земята е геоид, който се върти около въображаема ос, всяка точка от нейния екватор извършва обиколката от 40075 км в продължение на 1 ден, а всяка точка, която не е върху екватора, изминава по-кратко от това разстояние. Колкото по-близо е дадена точка до полюсите, толкова по-кратко е изминаваното разстояние. Казано другояче, един молив, поставен върху екватора, пътува с 1670 км/ч, докато такъв, поставен на Северния полюс, изобщо не се движи.
Тази очевидна разлика в скоростта предизвиква Кориолисовите сили, които от своя страна придават елемент на "усукване" на по-едромащабните обекти и явления, разположени или протичащи встрани от екватора. Най-често цитираният такъв ефект е върху въздушните маси: докато се движат от екватора към тропиците, тяхната скорост изглежда се усилва в сравнение с тази на земната повърхност под тях. Кориолисовото отклонение кара циклонните системи да се движат обратно на часовника в северното полукълбо и по часовника в южното. По същния начин едно гюле, изстреляно от оръдие в северна посока, ще се отклони леко на изток, а такова, изстреляно в южна посока - на запад. Това са факти, с които всеки добър топчия би следвало да се съобразява.
image

Усукващият ефект на Кориолисовите сили е реален и наистина влияе на определени големи обекти и явления, каквото е движението на въздушните маси. Но този ефект е твърде незначителен, за да определя посоката, в която се върти водата, докато изтича от мивката или тоалетната. Кориолисовият ефект води до забележими резултати само на много големи разстояния, в течение на големи периоди от време - и не е приложим в нашата кухня или баня. Тоалетната и мивката се оттичат в една или друга посока единствено в зависимост от моментния ъгъл, под който по-голямата част от водата в тях е насочена към сифона. Ако водата влезе в тоалетната чиния под ъгъл (което се случва винаги, когато натиснем бутона на казанчето), тя ще изтече през сифона в същата посока. Тъй като повечето мивки или тоалетни чинии имат неправилна форма и не са абсолютно нивелирани, има ред съществени странични фактори, които също могат да влияят на посоката, в която водата изтича надолу спираловидно. Конфигурацията на кранчетата, тръбите и отходната система като цяло също оказва влияние на посоката на въртене - дотолкова, че те напълно елиминират всякакво влияние от страна на земното въртене.

Има го и следния момент: ако твърдението за влиянието на Кориолисовите сили върху посоката на изтичане на водата в мивката беше вярно, то в коя посока щяха да се оттичат мивките, разположени точно на екватора?
image

Схващането, че Кориолисовите сили влияят на посоката на изтичане на водата, е твърде широко разпространено и е непрекъснато предавано от уста на уста, че и представяно като факт от медиите, популярните телевизионни програми и дори в някои учебници. То също бива непрестанно повтаряно от всякакви дилетанти и пишман-фокусници, които провеждат предварително нагласени демонстрации при преминаване на екватора за забавление на лековерните туристи. За щастие, в по-специализираната литература по физика и метеорология все пак това погрешно поверие е надлежно разглеждано и опровергано, тъй като и бездруго темата често се повдига от самите студенти.

В крайна сметка, този мит произтича от прилагането на научния принцип в ситуация, в която той е неприложим. Кориолисовото отклонение наистина видимо кара циклонните системи да се въртят обратно на часовника в северното полукълбо и по часовника в южното, така че е неизбежно някои хора да си извадят заключението (без да го подлагат на проверка), че същият принцип би трябвало да важи и за по-малки системи като мивката.
Но все пак не бива да забравяме, че един циклон е с диаметър от стотици километри и може да се задържи в течение на дни и седмици. За разлика от него, една обикновена мивка е широка по-малко от метър и се изпразва за броени секунди. При тези нищожни мащаби, Кориолисовите сили са пренебрежимо малки - особено при наличието на далеч по-значими фактори като формата и наклона на мивката и ъгъла на падане на водната струя.
Можем само да гадаем по каква причина хората са толкова привързани към този мит. Възможно е това да има нещо общо с желанието и склонността им да търсят мистичния елемент в науката, дори когато става въпрос за съвсем тривиални ежедневни явления.
Още по темата: "Силата на Кориолис"

[Политика на модерация]


Тагове:   псевдонаука,


Гласувай:
17



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4281561
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив