Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2014 22:56 - Яма включва: Ахимса
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 1983 Коментари: 0 Гласове:
0



Ахимса:Тя означава - ненавреждане, ненасилие, търпимост, съчувствие, хуманизъм. Този елемент от нравствения кодекс на Йогите ни помага да имаме толерантно отношение към интересите, убежденията, вярванията на дадена социална група или отделна личност. Това води до зачитане достойнството на другите. До ОГРАНИЧАВАНЕ на егоцентризма.


Това ли е според вас Ахимса?- Елемент.

Ахимса не е само един елемент. Тя не е и един от многото елементи. В Йога тя е фундаментално понятие!

Каква е разликата между живия човек и мъртвото тяло? Това е наличието или липсата на ЖИВОТ. Животът не е просто елемент. Той е основното. От неговото присъствие или отсъствие, зависи за какво ще говорим - за жив човек или за труп! Животът не е просто елемент, той е основна същност. Ахимса не е елемент- тя е същността на Йога. Тя е най-фундаменталното понятие в Йога.

Не случайно Патанджали я поставя на първо място. Без задълбочено вникване в ахимса е невъзможно да се навлезе в Йога. Ахимса има пряка връзка със всички елементи на системата и ако те не са свързани с нея, се превръщат в своята противоположност. Тя е като връв на броеница, на която са наредени всички зърна и ако тя липсва, зърната се разпиляват и губят своята стойност като цялостна система.

Ние живеем в океан от насилия, от раждането си до смъртта. И считаме, че това и ние да сме част от насилието е нещо в реда на нещата. Не е!

Някой може да възрази, че насилието е нещо естествено в Природата. За да съществуват едни животински видове,те унищожават други биологични видове. Хищниците се хранят с тревопасни животни,на свой ред човека също се храни с тях и изобщо само по този начин животът може да съществува.

А и като животински вид, човекът сякаш не се различава много от другите животни- само вместо нокти и зъби използва нож и вилица. Елементарна логика. Елементарна и опасна.

От философията, която оправдава убийството на животни за храна до философията, да се оправдава убийството на хора, дори цели народи и раси, има само една крачка. И тази крачка е била правена хиляди пъти досега.. И продължава да се прави. Да, за всяко идиотско деяние винаги може да се намери и философско оправдание. Човекът не е само звено от хранителната верига. За добро или лошо той се е издигнал или би трябвало да се е издигнал над това.За да заслужи името човек. Човекът не е само храна, сън, секс и подслон. Той е надарен с великия дар на осъзнатостта, която го издига много над животинския свят. Един дар, с който осъзнаваме не само света, но и себе си. Светът, който се проявява в две огромни форми на енергия - Ентропия и Негентропия, енергията на хаоса и енергията на хармонията.

Ентропията е разпадане.В космически план всички форми на НАСИЛИЕ са израз на ентропията - разпадане, хаос и смърт.

Негентропията е стремежа на Вселената към създаване и поддържане на хармонията, на ЖИВОТА като цяло. Тя намира израз и в поведението на човека, въплатена в принципа АХИМСА, не просто като "ненавреждане", а като сътворяване на хармония, състрадание, любов.

Висшите принципи на Вселената са втъкани и в човека. Всеки, осъзнал тези принципи, не може да остане безразличен, защото тяхното осъзнаване ни прави отговорни не само към самите нас или другите, но и нещо повече, прави ни отговорни към цялото Битие. Ние не сме само творения, на свой ред ние сме и творци на Битието - с мисли, с думи, с дела...

Евентуалният скептик би могъл да възрази, че така и така ще се мре, какъв е смисъла да полагаме усилия, да поддържаме хармонията в нас, а още по-малко и в другите?

Отговорът е, че ако всеки разсъждаваше по този начин, съществуването на човека би било невъзможно. Невъзможно не като биологичен, а като ХУМАНОИДЕН вид. Никой не може да каже кой и как е запалил искрата на човешката душа, но ако не поддържаме пламъка на тази светлина, рискът да се превърне човекът отново в двуного същество е много голям. А още по-голяма е вероятността изобщо да изчезне.

Всяко насилие е противоестествено - то по един или друг начин противоречи на основния космически закон за хармонията и АХИМСА е човешкия израз на този закон...

Без да вникнем в механизмите на насилието не можем да познаем истински и състоянието на ненасилие. Ахимса е състояние, в което липсва всякакво насилие. Тя не е просто понятие или сбор от синоними, а преживяно състояние. И ако това разбиране ни липсва, всичко по-нататък ще се превърне във формално овладяване на нещо, което наричаме Йога!

Да се върнем към определението:”Яма..... е регулиране на основата на доброволно подтискане...” Ясно е, че колкото и човек да е красноречив, е трудно да изрази с думи дадено нещо. Но когато някой се опитва да представи НЕНАСИЛИЕТО, като "доброволно подтискане" , т.е. като НАСИЛИЕ, това в наи-добрия случай говори за механична употреба на думите и за липсата на представа за истинското им значение. А ако има представа - тогава абсурдът е още по-голям. Не може с насилие, макар и доброволно, да постигнеш ненасилие. Това е абсурд, освен ако разбирането на някого не е дотам деформирано, че да приема насилие и ненасилие за едно и също нещо.

Освен това, ахимса не служи за "ограничаване на егоцентризма", защото ако си постигнал това състояние, ти няма какво да ограничаваш. Ахимса е състояние, в което няма его, то се разтапя, а ако има - значи не си в ахимса. Самото его на човека е форма на насилие. Проблемът за егоцентризма е не той да бъде "ограничен", а да се освободиш от него. Дали ще успееш да го ограничиш много или малко - това не ти решава проблема. Несъществено е. Важното е проблемът да бъде разбран. С осъзнаването му, върви и освобождаването от негоПълната липса на его е резултат от тотална осъзнатост. Идеята егото да бъде "ограничено" говори само за ограничено осъзнаване на проблема.

Ахимса е първата и последна крачка в Йога. Всичко останало ти помага да я направиш. Във всички елементи на яма и нияма, във всички пътеки на Йога, Ахимса име генерално значение, тя е границата, която разделя и определя нещата като Йога и неЙога, защото от едната страна е насилието с неговите хиляди лица - от другата е Ахимса, която е алхимична реакция, способна да ни промени ТОТАЛНО.

Вярно е, че и без да разбере Ахимса, човек може да се промени в положителна посока - да се стегне, да бъде здрав, да се чувства доволен, дори щастлив, да доживее до дълбока старост - но това ще бъде само човъркане на мазилката. Да разбереш - това означава да преживееш състоянието Ахимса. Не да чоплиш мазилката, а да събориш цялата стена. Стената на твоята егочерупка. А това значи да умреш и да се родиш отново в рамките на този живот. Да умреш и да възкръснеш. Тук! И сега! Отново!

Ако не разбереш това, значи си се разминал с Йога, колкото и големи да са претенциите ти.

Да разбереш насилието -значи да разбереш и ненасилието. А това съвсем не е толкова лесно, колкото може да изглежда.

Днес постоянно се говори за насилие. Радио, телевизия, преса, разговори. Голяма част от тях е посветена на насилията. Анализират се причините...Последствия от насилията...Да, ние живеем в океан от насилия. Няма защо да се заблуждаваме - насилието е много сложно явление, то далеч надхвърля границите на делничното ни познание за него...

В Йога можеш да навлезеш по различен начин, чрез различни техники, но те всички стигат до една единствена врата, през която трябва да минеш, за да стигнеш до състоянието Йога.

ЙОГА Е СЪСТОЯНИЕ НА ДУХА.

И тази врата се отваря с един единствен ключ - ключът се казва Ахимса. Без него можеш да пробваш всякакви шперцове, можеш дори и да си въобразиш или да сънуваш, че си влязъл, но ще си останеш отвън, в антрето!

В Йога има хиляди техники и хиляди техни разновидности. Всички те, наред със съпътстващите резултати имат и една основна цел - да те направят осъзнат, осъзнат преди всичко за НАСИЛИЕТО В ТЕБ! Още по-точно казано , да осъзнаваш насилията в себе си. Колкото повече нюанси на насилието откриваш в себе си, толкова повече ще разбираш какво значи Ахимса. Схванеш ли веднъж, ПРАКТИЧЕСКИ, разликата между насилие и Ахимса, ти си в правилна посока. В началото ще бъде само мигновен проблясък и ще изчезне, но не се отчайвай. Следващия път проблясъкът ще бъде по-продължителен. Не се страхувай от тъмнината, радвай се на светлината. Тя ще става все повече. Това ще промени живота ти. И знаеш ли защо? Защото ефектът на осъзнаването е като ядрена реакция. Той се мултиплицира! Ще започнеш да осъзнаваш все по-дълбоко и по-дълбоко скритите форми на насилие в теб. А заедно с осъзнаването идва и освобождаването, защото насилието няма енергията на естествената ти природа. То е продукт на твоя и на колективния несъзнателен ум. Насилието НЕ Е ЕСТЕСТВЕНО явление и ако някой проповядва противното, то едва ли е само от глупост . Много по-вероятно е да е продиктувано от алчност, от омраза, от лични или колективни интереси.

На времето Сталин е проповядвал, че учените (неговите учени, разбира се) били установили, че четири пети от хората на Земята се раждат ЗЛИ и трябва да бъдат възпитавани и контролирани. От три пъти познайте кои са едната пета добри?! –Разбира се, Той , неговата партия и верните му последователи! И за какви изводи може да му развърже ръцете подобна констатация?

Войни. Масов геноцид!

А идеите на Хитлер? …..Все чудовища, добрали се до властта.


Може да е банално, но ще повторя - много по-лесно е да се научиш на техники, отколкото на правилно отношение. Техниките могат да се прочетат или да се видят.Не е проблем. Много по-трудно е да си изградиш правилно отношение. Това е причината на Изток толкова много да се държи на личния контакт с учителя. Защото техниката се учи, но отношението не може да се прочете,то може само да се усети. С присъствието си учителят те издърпва и може да ти спести години лутане из техниките. А техника без правилно отношение е куха форма без съдържание.

Правилното отношение е отношение на ненасилие. Една от най-разпространените грешки е йога да се тълкува само като система за добро психофизическо здраве, което пътем казано, съвсем не е малко.

Но ако тя се изчерпваше само с това, тя не би била нещо повече от пилатейс, аеробика, фитнес и пр. Да се свежда значението й единствено до това, е все едно да имаш Ролс-Ройс, с който да ходиш...само до края на улицата, за да си изхвърляш боклука в кофата за смет.

Основният смисъл е да постигнеш РАЗШИРЯВАЩО СЕ СЪЗНАНИЕ:-не просто разширено, а постоянно разширяващо се съзнание,защото тръгнеш ли веднъж,ще установиш че то няма предел,няма граници..

- да усетиш насилието в себе си,

- да осъзнаеш неговия ПРОИЗХОД

- да усетиш докъде свършва насилието и откъде започва Ахимса

- да осъзнаваш и най-фините разлики между насилие и усилие

Това е пътя на йога - първо повишава чувствителността, а тя на свой ред развива ОСЪЗНАТОСТТА.Ние можем да осъзнаем само това, което сме почувствували. Колкото си по-чувствителен, толкова си по-осъзнат!


И не се опитвай да философстваш предварително, че в живота не може без насилия - първо опитай! Да опиташ - това значи, системно всеки ден да отделяш минимум по един-два часа време за осъзната практика. И да се наблюдаваш! За по-бързо разпознаване насилията са класифицирани, но имайте впредвид, че те никога не са в химически чист вид, винаги са смесени в дози и пропорции. Но важното е да започнете.

По степен на осъзнатост ,те са съзнателни и несъзнателни.

По произход – външни и вътрешни

По стойност – абсолютни и относителни

По проявление - в зависимост от телата :

- физическо насилие

- емоционално насилие

- интелектуално насилие

- психотронично насилие

В духовното, космическото и нирваничното тяло не съществува насилие.


СЪЗНАТЕЛНИ и НЕСЪЗНАТЕЛНИ насилия

Човечеството е потънало до шия в насилия, който осъзнава - обиди, удари, кражби, побои, убийства и войни. Страдания и смърт. Няма човек, който да не ги вижда. За насилието се говори и пише все повече и повече. Търсят се и корените на насилието - биологични, психологични, битови, социални, идеологически, верски, расови - всички те в дадено отношение обясняват едно или друго престъпление, едно или друго насилие - над човек, над група хора, над цял народ или раса. Набелязват се мерки против насилията, но статистиката, ако е свободна и честна, не оставя много място за оптимизъм. Резултатите от последното столетие в сравнение с предните векове са още по-ужасяващи - милиони изгорени в газови камери, милиони измъчвани и избити заради друга вяра или идеология, а някои - просто така!

Сринаха се мит след мит: Митът, че Христос или Мохамед ще направят хората по-добри, че хората ще се обичат като братя, митът за човешкото лице на комунизма, където Сталин изби над 30 милиона от собствения си народ и накрая мита, че високият стандарт ще направи човека по-човечен

Проблемът за насилието е ГЛОБАЛЕН, защото всичко, на което сме станали свидетели или потърпевши е само върхът на айсберга. Той е само една малка част от цялото. Видимата част е следствие на невидимата. Видимата част е резултат на несъзнателните форми на насилия в нас и върху нас. Те представляват огромна част от нашия вътрешен свят и по един или друг начин ПРЕДОПРЕДЕЛЯТ нашите чувства, мисли, отклонения и поведение към нас самите , към другите и към света като цяло.

Колкото и да не ни е приятно, трябва от време на време да се връщаме на факта, че нашата осъзнатост е оскъдно малка - осъзнаваме 1-2% от всичко, което става в нас и около нас. И това не е поради глупост, а от еволюционна ограниченост. Но това не означава, че осъзнатостта не може да бъде разширявана и задълбочавана. Нещо повече. Всеки човек може и трябва да развива съзнателността си, защото всеки има в мозъка си отговора на загадката, но не всеки се опитва да го прочете. Все едно, че имаш в джоба си книга - само трябва да я отвориш и да я прочетеш. Наред с много други неща, Йога ти помага да "прочетеш" себе си. Така, че освен известните, т.е. осъзнати форми на насилия, трябва да знаеш, че има още стотици неизвестни и най-важното неосъзнати форми на насилие, които буквално ни зомбират. От изключително значение е да осъзнаем неосъзнатите насилия! Защото ние имаме власт само над това, което сме осъзнали; това , което не сме осъзнали- има власт над нас.

По произход насилията биват ВЪНШНИ и ВЪТРЕШНИ.

Външните са причинени от източник вън от нас,( на свой ред те също се делят на външни осъзнати насилия и вътрешни неосъзнати насилия).

Едва ли има смисъл да давам примери за външни осъзнати насилия - някой ви удря, ограбва, обижда. Вие знаете откъде ви е дошло. Тук нещата са ясни и без много думи, но ако чувстваш някаква подтиснатост, апатия, без да си наясно откъде ти идва? И след един-два дни си даваш сметка, т.е. чак тогава осъзнаеш, че колегата ти е подхвърлил нещо, което ти не си осъзнал веднага, но то те е засегнало много дълбоко, тогава се касае за външно и неосъзнато насилие, което след известно време може да стане и осъзнато. Но може и да не стане. И в по-голям процент от случаите става точно така. Като прибавим, че върху и в човека въздействат едновременно не едно и две, а много повече форми на насилия, картината става много сложна.

Давам съвсем кратки и банални примери, които само да илюстрират един или друг вид насилие. Убеден съм, че всеки който реши да ги изследва, ще открие много повече от това, което може да се опише.Материал - дал бог - има в изобилие.

Пример за вътрешно осъзнато насилие - главоболие. След баня с мокра коса сте излезли на студа. И сте настинали. И сте хремави...

Но може да ви боли главата и от провалена амбиция или от пропаднала надежда, за която не си давате сметка Тук причината е вътрешна и неосъзната. Като казвам вътрешна, това е също относително, защото амбицията или надеждата най-вероятно по някакъв начин са свързани с нещо ВЪНШНО. Затова тези понятия не бива да се абсолютизират.


По стойност насилията са АБСОЛЮТНИ И ОТНОСИТЕЛНИ.


Като пример за абсолютно насилие върху здравето е радиацията след катастрофата в Чернобил. Пораженията са върху всички били в близост до централата - мъже, жени, деца, старци. Да, има някакви минимални разлики - едни рухват по-бързо, други по-бавно в зависимост от физическото здраве и разстоянието от централата, но въздействието поразява всички.В книга, посветена на най-големите бедствия на Земята - земетресения, вулкани, цунами, торнадо, наводнения, студове, убийствени суши, чумни и холерни епидемии се описват приблизителния брой жертви. Цифрата е шокираща, но още по-шокиращо е друг един факт. Жертвите от природни бедствия са нищожно малък процент - 3,7%.Другите са жертви на войните, т.е. на негово величество човека! Излиза, че за човека най-голямото бедствие е самият той! Можеш да избягаш от наводнение или торнадо, но как да избягаш от самия себе си?...


Тютюнопушенето.... Ако стоят в едно помещение пушач и непушач и за двамата тютюневият дим е абсолютно вреден, но пушачът го приема за себе си като относително безвреден, понеже е свикнал с него. За непушача той е абсолютно вреден, дробовете му са чисти и той го усеща по съвсем различен начин.

Тук се сещам за едно научно предаване по телевизията : Японски учени наблюдават движението на вдишания и издишания въздух на един пушач с помощта на вещество, което оцветява дима от цигарите и се следи със специална техника дима от изпушването на една цигара - вън на терасата, за да не трови близките си - жена и две деца на 6 и 4 години.След това той се прибра вътре. Това, което се наблюдаваше беше невероятно впечатляващо. Оцветеният въздух излизаше на вълни от устата на бащата и само след няколко минути дробовете на майката и децата започнаха да се пълнят със същия оцветен дим, който при обикновените цигари е невидим.

Извода от проследяване на динамиката на дима беше: Въздуха, който се издиша след изпушване на една цигара е изключително вреден в продължение на 4 часа, като в първите два е канцерогенен и за непушачите!

На практика излиза, че не цяла кутия, а само 12 цигари, пушени през интервал от два часа и то не вътре, а вън на тераса са достатъчни за да убиваме тези, за които твърдим, че най-много обичаме!..

Четвъртата класификация е според това в кое от четирите тела се проявява насилието. Отново да си припомним - насилието е сложно явление. Изолирано въздействие само върху едно тяло не съществува, тъй като те се пронизват едно в друго, но по принцип насилието възниква първо в едно от телата, а после се предава и на останалите.

Примера, който ще дам е много показателен - насилието върху физическото тяло е и неосъзнато и осъзнато, и външно и вътрешно, и абсолютно и относително. Класификацията е само схема, която ще помогне да се ориентираме по-добре, но тя е само СХЕМА, карта на действителността, а не самата действителност. Действителността е много по-сложна от всяка схема, тя не може да бъде описана изцяло, но добрата новина е, че може да бъде ПОЧУВСТВАНА, а следователно и ОСЪЗНАТА. А ние можем да управляваме само това, което осъзнаваме.

Знам, че някои неща вече ги казах, но аз говоря, не за да ви развличам, а по възможност да ви бъда полезен.Не разказвам криминален роман, в който интригата трябва да ви държи в напрежение до края. Напротив, бързам да ви кажа първо най-важните неща. Осъзнавам, че повтарям някой неща и сигурно пак ще го направя, но това е напълно съзнателно. Това което споделям, не е литература, а опит в концентриран вид да предам изводите за нещо, което касае всеки човек на тази земя. И така,

Първото тяло - физическото е добре известно на всеки. В него се проявяват всички форми на физическо насилие.

Но можете ли да кажете, коя е ВОДЕЩАТА ФОРМА на този тип насилие? – Удар?Срязване? Счупване на кост?Изгаряне? Тежка болест? Опитахте ли да познаете? Чувам различни отговори - Не, не, не е и това! Попитах не коя болка е най-силната, а кое е водещо насилие? Не, не е и това!

Знаете ли, ще ви призная нещо. И то е - не съм и очаквал да познаете!Защо? Защото отговорът е толкова абсурден, колкото и самият живот.

Когато сътрудник на физика Нилс Бор споделил с него една своя, нова идея, Бор отсякъл: "Не е достатъчно абсурдна, за да бъде вярна!"

Е, това, което сега ще ви кажа е повече от абсурдно!

На първо място в класацията на физическите форми на насилия е ...дишането! Да, правилно ме чухте. Не, не само пушенето, а преди всичко ДИШАНЕТО. Дишането на съвременния човек. Начина, по който той диша. Моля, запазете спокойствие и тишина.

Извода за това е колкото парадоксален, толкова и закономерен.

Екип от американски учени от института Глен Роуз - химици, физици, биолози и археолози след 30 години продължителни изследвания на огромни разломи в земната кора, които позволяват да се наблюдават образуването на пластове от най-отдалечените периоди до сега, направили редица открития. Обобщавайки всичките резултати в крайния си доклад те стигнали до следният окончателен извод: От образуването си до сега земната кора и атмосферата са се променяли много пъти, но преди 6800-7000 години атмосферата на Земята се е променила драстично. И особено два нейни ОСНОВНИ параметъра. Първият:Преди промяната АТМОСФЕРНОТО НАЛЯГАНЕ е било два пъти по-голямо от днешното, по-точно 2,18. Вторият - КИСЛОРОДА е бил 25% при 0,25% въглероден двуокис. Кислородът във въздуха е бил с 4% по-висок от сега!

За тесните специалисти доказателствата се изразяват в сложни химически формули и понятия. Изводът им, че преди седем хиляди години атмосферата е била една, а след това се е променила за тях е безспорен факт, записан в стотици метри пластове на земната кора. Но какво може да покаже на неспециалиста, че това е така?

Едно от най-ярките доказателства е летящият теранозавър. Един от тях е намерен в Тексас с размер 15,60 метра с опънати криле. Те не биха могли да летят в сега съществуващата атмосфера, а само в атмосфера с по-висока плътност, т.е. каквато е била тогава. В аеродинамиката има специфична формула, по която може да се изчисли при каква плътност на въздуха, маса и скорост на летателния апарат той може да лети. Освен това, колкото един самолет е по-близко до морското равнище, където въздухът е по-плъттен, толкова по-лесно излита.

И обратно: Много повече енергия му е необходима да излети от летище с голяма надморска височина. Възстановявайки по компютърен път данните на теранозавъра - маса, тегло, скорост, която може да развие, авиоспециалисти установили, че при съществуващото налягане на въздуха сега те не биха могли да летят..Те не биха могли да излетят дори на брега на морето.

Освен налягането, има още един решаващ фактор. При сега съществуващите условия, теранозаврите не биха полетели и по друга причина – това е бедния на кислород въздух - само 21%, дори нещо повече, не само те, но и останалите динозаври не биха могли изобщо да съществуват. Защо? В сравнение с масата им, обемът на белия им дроб е бил нищожно малък. Да си спомним от учебника по палеоархеология, че някой от тях, включително и сеизмозавъра, са се извисявали на височина до 21 метра, а общо от опашката до муцуната са достигнали 52 метра!

За да могат да съществуват с такъв малък бял дроб е било необходимо много по-високо атмосферно налягане от сегашното, което да "шприцова" въздух с обогатен кислород. При сегашното налягане и количество кислород във въздуха те просто не биха могли да дишат, щяха да умрат от задушаване. А за летене да не говорим...

Учени от НАСА създават хипербарична камера, която симулира условията на биосферата с установените параметри - атмосферно налягане 2,18 и 25% при 0,25% СО2. Един от опитите установил, че при тези условия хемоглобиновата клетка на кръвта се насища с максимален брой кислородни молекули. На практика това означава, че една дълбока порезна рана се затваря за по-малко от 24 часа. При сегашните "нормални" параметри това отнема около 14 дни...

И така, според антропологичните изследвания формирането на човека е започнало преди около три милиона години. Някои от последните открития сочат още по-далечно време, 13-15 милиона. На Земята са ставали хиляди катаклизми, наводнения, земетресения, ледникови периоди. Съдържанието на кислорода и атмосферното налягане са варирали в много малки граници, но никога не са били така драстични, както през последните седем хилядолетия.. . Този факт не подлежи на никакво съмнение, но последствията от него се тълкуват различно. Според едни анализатори промените в атмосферата са оказали положително въздействие върху развитието на човека.. Физическата промяна е довела и до промяна в биохимията на човешкия мозък. Намаленото налягане, пониженото количество кислород и повишаването на СО2 довеждат до образуване , задържане и натрупване на химически продукти в главния мозък, които от своя страна предизвикват повишена възбудимост в големите полукълба.. А от там и до повишаване изобщо на активността на мисленето на човека. Някой учените считат, че това не е единствената, но ОСНОВНАТА причина за бурното развитие на човешката цивилизация. Усложнява се мисленето – усложняват се и действията. В резултат на това се зараждат и развиват както конкретни знания и умения, така и религиозни и философски идеи, а заедно с тях медицина, математика, физика, астрономия…Започва възхода на човешкия ум, като последното столетие бележи връх в научните и технически открития. Той е века на най-големите постижения.

Втората група анализатори подкрепят изводите на колегите си, но считат, че тази промяна в биохимията на мозъка има и друго лице. Направили диаграма на цивилизацията не от седем , а от две хиляди години насам, но и това е достатъчно да бъде проследена динамиката на развитие.

Кривите са две – едната е на човешките открития, на човешкия възход, другата е на междуличностните конфликти, войни, т.е. насилия.

От началото на новото летоброене двете линии вървят почти успоредно на хоризонталата като много плавно се повдигат нагоре. Достигайки до 19 в. кривите определено започват да се повдигат, от началото на 20 в. и двете линии тръгват стремглаво нагоре.

Последният век е най-плодороден на идеи и постижения в науката и изкуствата, но и най-насилствен, най-жестокото столетие. В двете световни войни са убити над петдесет милиона души! Насилието нараства неимоверно много и продължава да расте. Изходът от това е известен, но дано не се състои, защото това ще е края на тази цивилизация…

Излиза, че заедно с меда, върви и отровата. Това всъщност не е кой знае какво откритие. Никога една промяна не е само положителна или само отрицателна.


В началото идеята за веригата: променени физически параметри (налягане и О2) Ю променят дишането Ю то променя биохимията на мозъка Ю тя променя мисленето, респективно и поведението, изглеждаше абсурдна ...Но дали е наистина толкова абсурдна?

Какво е въздействието на изпита чаша алкохол? - Промяна в мозъчната биохимия.

Какво е въздействието на пушене на трева ? - Пак промяна в мозъчната биохимия. Дишането на лепило ? - Пак същото.

А и други примери – вдишването на различни аромати. Ароматотерапията. Различни аромати те довеждат до различни състояния – отпуснатост, бодрост, сексуална възбуда. Как въздействат? - По същия начин. Променят биохимията на мозъка. Сега тази идея изобщо не звучи абсурдно. А и като си спомним някои съвети от народния фолклор: “Когато си много ядосан дишай дълбоко, задръж въздуха и брой до 10 и издишай. Направи така 10 пъти и чак тогава действай!” Народният гений е доловил връзката между дишане и поведение.. Тя е повече от очевидна и е доказано по много начини, че дишането влияе върху насилието. . По-трудно е да асимилираш, че начина по който дишаш е вече форма на изпреварващо насилие, тоест че начинът , по който дишаш, е вече НАСИЛИЕ.

Трудността да разберем едно нещо идва от невъзможността да го СРАВНИМ с друго нещо. За това вече споменах когато стана дума за рационалното познание.

Защо лесно можем да се съгласим, че даден аромат ни действа по един или друг начин? Защото вдишването на даден аромат е интервал от нашия живот.Защото можем да сравняваме различни преживявания - преди, по време на вдишване и след това. Когато сравняваме отделните състояния, ние всъщност сравняваме отделните интервали от ВРЕМЕ. Тези интервали са част от нашия живот.

А защо е трудно, дори невъзможно да разберем, че начина по който дишаме не е естествен, че той е насилие над природата ни?

Защото не можем да го СРАВНИМ с друго преживяване. От близо седем хилядолетия, ние се раждаме, растем,учим,работим,създаваме потомство и умираме в една среда, която считаме за естествена.Защото по отношение на кислорода и атмосферното налягане ние нямаме друга база за сравнение. Ние не разполагаме с такива огромни интервали от време.Защото по протежение на 7000 години,целият живот на човек от 70-80 години представлява един кратък интервал от това време. Ако хипотетично сега има човек на възраст 8000 години, той може да каже -– “Да, има разлика в дишането ми от преди и сега.Първите хиляда години дишането ми беше едно, но последните седем хилядолетия се промени.Преди беше много дълбоко и ме изпълваше със здраве и сила, а сега е повърхностно и непълноценно”

А както стана на дума, човешкото тяло се е формирало не за седем или осем хилядолетия,а в продължение на милиони години.Милиони години човек е дишал много по-леко( по-високо налягане на въздуха) и повече кислород, и едва последните хилядолетия това се е променило.

В примера с ароматите – интервалите, са част от живота ни, във втория случай – целият ни живот е кратък интервал.Един нищожно малък интервал, сравнен със СЕДЕМ ХИЛЯДОЛЕТИЯ!

В гените на нашето тяло се пази записа на неговата история.Запис не само на нашето индивидуално тяло,а на човешкото ни тяло въобще.Запис на нашата природа. Нашият ум не може да си спомни това, но в гените ни е записано всичко.

Ние нямаме пряка опитност, но тя може да се придобие по друг начин. Как?

Променяйки начина си на дишане! Не, не става дума всеки да си купи барокамера и да седи в нея. Това е несериозно, а и вероятно малко ще ви затрудни финансово. Въпреки, че във военноморска болница в град Варна предлагат и такава услуга на богати бизнесмени –десетдневен курс за подмладяване.Престой по един час дневно в барокамера ….

И така, първо да направим един малък експеримент. Стиснете устни, не дишайте през устата, с пръстите на ръката притиснете ноздрите, като оставите много малка възможност да вдишвате и да издишвате. Въздухът да се прецежда с усилие, едва, едва. Дишайте така 5-6 минути. Аз ще си дам малка почивка на гласа…


Достатъчно! Как се чувствувате?

Неприятно!

ПодтискаНщо!

Да, благодаря! Ако продължите повече време, ще ви стане още понеприятно и подтискащо. Защо ви помолих за този опит?

Съветвам ви у дома да му посветите половин час. Така ще установите няколко неща.

Първо – ограничаването на дишането действа подтискащо.

Второ – вече сте направили разлика между това и ”нормалното” си в кавички дишане. Защо казвам нормално в кавички. Ами, защото, начинът по който диша съвременният човек, не е нормален. Той диша с една десета от дробовете си. С една десета! Когато дишахте със силно намалена пропускливост на ноздрите, вие дишахте с 1/50-60 от дробовете си.! Когато се научите да дишате пък с пълни гърди, тогава ще почувствате сегашното си “нормално” дишане по същия начин, както сега се чувствате със стиснат нос.

И така. Как да променим начина си на дишане? – Успокойте се!

Няма да откриваме Америка! Йога го е открила преди хилядолетия и го е завещала на човечеството. Нарича се пранаяма – контрол над дишането. Всъщност пълното йогийско дишане е ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ на ЕСТЕСТВЕНОТО дишане на човек, дишане, което той е имал, но в последствие e загубил. Ето, че притчата за загубения рай от Адам и Ева намери още едно тълкование .

Какво представлява пълното йогийско дишане? То се състои от четири фази: вдишване , задържане на дъха, издишане, задържане без въздух и отново.Наричат я още и квадратна пранаяма,защото се състои от тези четири етапа.

Изисква се пранаяма да се изпълнява сред природата или в проветрени помещения, т.е. въздухът да е свеж, чист.

Да проследим отново дишането. Преди да поемем въздух издишваме максимално количество въздух, включително и застоялия в долната част на дробовете. Правим кратка пауза.

Бавно вдишваме през носа Поза - седнал, с изправен гръб. Първо напълваме долната част на дробовете- това е коремно дишане, после средната – ребрено дишане и накрая горните – това е ключично дишане. Поемане оптимално количество въздух.

Задържаме въздуха и правим “троен ключ” – стягаме седалищните мускули и свинктера, стягаме коремната преса и трето, свиваме брадата към гърдите. И така задържаме колкото ни е приятно.

Бавно издишаме.

Задържане без въздух.

Това е. Повече подробности по време на практическите занимания.

Да се върнем на фаза 2 – задържане на въздуха. Какво става в нея. Първо, преди да пристъпим към квадратната пранаяма, правим интензивна пранаяма с бързо вдишване и издишване, в резултат на което дробовете се вентилират, продухват стария въздух и се насищат с МНОГО ПОВЕЧЕ КИСЛОРОД от обичайното дишане,т.е. повишаваме процентите на вдишания кислород.

Второ – при задържане на дъха и изпълняване на тройния ключ със стягане отдолу и отгоре, се получава ефекта на спринцовка с две бутала – отгоре и отдолу. Ако имате такава стъклена тръба с две срещуположни бутала и започнете да ги приближавате, налягането на въздуха вътре ще се увеличи много. Това става и в дробовете Вътрешно парциалното налягане се увеличава и това води до повишено налягане и “шприцоване” на кислорода в кръвта. Постига се ПОВИШЕН КИСЛОРОД и ПОВИШЕНО НАЛЯГАНЕ в дробовете, т.е. това, което е било нормалното дишане на човека.

След няколкомесечна редовна практика вие сами ще усещате потребност да нормализирате дишането си чрез пранаяма. За въздействието върху психо-физическото ви състояние няма да говоря. Оставям на вас да си направите изводите. И тогава сами ще прецените дали обичайното дишане на човека е НАСИЛИЕ върху физическото тяло. А и не само върху него. Имайки предвид, че дишането “пронизва” всички етажи на нашата природа, то играе и главна роля и за тяхното състояние.


От всички видове насилия НЕПЪЛНОТО ДИШАНЕ е ФАКТОР №1.Непълното дишане свири първа цигулка в оркестъра на насилието.


А сега сигурно няма да се изненадате като ви кажа още нещо. В различни институти по Йога в Индия – Бомбай, Рашикеш и Делхи и в САЩ и в Канада са провеждани изследвания върху напреднали йоги в състояние на релаксация, медитация, самадхи, продължителен пост, практикувайки асани и пранаяма. Целта е да се установи динамиката на мозъчните вълни, промените във всички системи , влиянието върху сърцето и белите дробове. От всички изследвания ще се спрем на тези, свързани с ПРАНАЯМА-очистително дишане, последвано от пълно йогийско дишане.Установен бил химическия състав на вдишания и издишания въздух. Оптималното съдържание на вдишвания кислород е било завишено, не обичайния процент 21, а 25%! Налягането, което се е получавало в белите дробове е било в порядъка между 2,16 и 2,18р! Не сте изненадани вече, нали! Аз също. Нашата природа все още пази в себе си информация за оптималните условия на живот. Записът на нормалните параметри е все още в гените ни, просто трябва да направим това, което е каза една мъдра жена :

“Първо се прослушай,

после се послушай!”

Усети кое е естествено в теб и после го последвай!

Възниква и още един страничен въпрос.Обикновенно се счита, че Йога се е появила преди около пет хиляди години.

Факта,че тя е създала техника на дишане, която е съответствала на естественото дишане на хората от преди седем хилядолетия,преди още да се променят условията - означава,че тя е познавала условията на живот много преди това и след промяната на тези условия е създала техники за възстановяване на естественото дишане.

Което и показва, че Йога е много по-древна от всички известни цивилизации които са съществували...И нейният произход е все още загадка...


Преди да продължа, искам да ви попитам нещо: Как мислите, ако златото се добиваше толкова лесно и беше в такива огромни количества, както въглищата, дали хората щяха да го ценят толкова високо, както сега?

Казвате: Едва ли. И мисля,че сте прави, защото ако златото се подритваше по улиците като буци кал или въглища,едва ли парите щяха да бъдат обезпечавани със злато.За съжаление, това е елементарна човешка психология - човек обикновенно цени високо нещо, което се добива трудно, нещо което е в ограничени количества или нещо друго, което направо липсва.

А какво е в по-голяма си част и отношението ни към собственият ни живот? – Разсипническо.

Пилеем го така, сякаш имаме от него в неограничени количества.

Пилеем го така, сякаш никога няма да свърши.

А какво става когато се разболеем по-сериозно? - Веднага правим преоценка на стойността на живота си.

А ако човек разбере,че му остава да живее само един ден?Дали ще го пилее с глупости – дали ще се вълнува от кариерата си, от банковата си сметка или от любимият си футболен отбор?

Неосъзнатия човек живее неглиже.Той е немарлив както към живота си като цяло, така и към елементите от него.

Задавали ли сте си въпроса, защо един литър уиски струва 50 лева, а един литър чиста,минерална вода струва едва 16 стотинки? Мислите ли, че уискито е по-ценно и струва по-скъпо от водата?

Сигурно вече се досещате накъде бия.Водата не само е по-скъпа и по-ценна от уискито.Тя е просто безценна.Ако водата не съществуваше – ние нямаше да водим този разговор.Нас просто нямаше да ни има.Без вода Животът е невъзможен.

Но тъй като три четвърти от Земята е покрита с вода, отношението ни към нея е такова, каквото щеше да е към златото, ако то беше буци кал – небрежно,немарливо...

По някакво странно съвпадение – а дали е просто съвпадение? – 75%, три четвърти от човешкото тяло също е вода. Или би твябвало да бъде. Защото мъдрата Природа така е конструирала нашите тела – те да фунционират перфектно само когато са в оптимален воден режим....

Защо казах, че човешкото тяло би трябвало да бъде три-четвърти вода?

Ами защото не е. Защото поради обичайната си глупост,човек е немарлив към най-важните неща в живота си.И поддържането на водния баланс е едно от тях.

Защото от раждането до последните дни на староста, човек живее в състояние на ДЕХИДРАТАЦИЯ, на воден недостиг. И това е причина за възникване на огромен брой болести.

Това е известно на Йога хилядолетия. Затова се и препоръчва след ставане и измиване, да се изпива чаша вода –хладка или топла.А общо за цялото денонощие да се приема по два и половина литра вода. Чиста вода. Не слагайте в сметката чай, кафе,безалкохолни напитки,бира, още по-малко вино и ракия. Във всички тях,независимо,че съдържат вода има дехидратанти, вещества които още повече обезводняват организма.

Всичко това е известно и на съвременната медицина.За съжеление, малцина са тези лекари, които за да ви излекуват, вместо скъпи лекарства, ще ви препоръчат да пиете по два и половина литра вода.

Причината, това да не се прави е и в двете страни.Едната е алчността на лекари и аптекари, другата е простотията на по-голямата част от пациентите.На които, ако лекаря препоръча вода вместо скъпи лекарства, те, ако не на глас, поне на ум ще си кажат:”Ега си тъпака, ще ме лекува с вода” И ще отиде при друг лекар,който ще му изпише лекарства.

Когато става дума за съвременната медицина искам да уточня нещо.Чел съм критики на лекари,които отхвърлят всичко, което е извън обсега на съвременните средства за лечение. Както и мнения на други, практикуващи нетрадиционна медицина.На свои ред, те също нямат ласкаво мнение за лекарите....

Моето отношение към медицинската наука е категорично положително.Аз се прекланям пред всеотдайния труд на хилядите известни и неизвестни учени и лекари, допринасящи за здравето на хората.Но правя и разлика между медицинската наука и начина по който, някои нейни отделни представители я прилагат. Прилагат я така, че просто я компрометират.И макар петното да се хвърля върху науката, те всъщност компрометират само себе си.

Днес, ще говоря за второто по големина насилие в човешкото тяло – дехидратацията.И за да не останете с погрешното мнение, че признавам единствено знанията, дадени от Йога, ще разгледаме въпроса за дехидратацията през погледа на съвременната медицина...



Преди години гледах някакъв филм в който турист отседна в последния хотел преди пустинята Сахара. Вечерта се почерпи солидно в бара и изведнъж го осени гениалната идея, да отиде и да пренощува сам в пустинята.Качи се на джипа си и отпраши....

Откриха го едва след седем дни.Беше се заблудил навътре в пустинята – сам,без капка вода. С устни нацепени от жажда. Все още жив, но изсъхнал като мумия....

Когата стане дума за дехидратация, човек най-често може да си представи картина, подобна на филма...и да се успокои,че такова нещо, него не го грози.

Нищо по-погрешно от това.

Според медицинската наука дехидратацията е едно най-честите нарушения. Разрушителният ефект от хроничното обезводняване причинява едни от най-популярните болести:

Гастрит, язви на стомаха и дванадесетопръстника, киселини.

Колит, хиатусна херния.

Болки при ревматоиден артрит, болки във врата и кръста.

Стрес и депресия.

Повишено кръвно налягане.

Високо ниво на холестерол в кръвта.

Наднормено тегло.

Астма. Алергии и още редица други заболявания.

Ще припомня – това не е мнение на някой шаман от африканската джунгла или на леля Мара чистачката,съкратена от училище и преквалифицирала се в екстрасенс. Това е мнение на съвременна медицинска наука...



А сега идва ред на коварния въпрос, който вече ми го зададохте преди малко.

“Ако можем да се лекуваме с вода, дори само тези болести,защо докторите ни изписват скъпи лекарства?”

Разболял се Гарабед, но се страхувал да отиде сам на лекар и за кураж извикал Киркор.Прегледал го доктора,платил му Гарабед 200 лева, взел рецептата и отишли в аптеката.Взел лекарствата, дал още 200 лева и си тръгнали.По пътя спрял до една кофа за боклук ,помислил, помислил и хвърлил всичките лекарства.

-Абе, ти да не си полудял?Защо потроши толкова пари – и на доктора, че и на аптекаря? – креснал му Киркор

-Слушай,слушай –казал му Гарабед – На доктора платих, защото и той има разходи и трябва да живее.На аптекаря платих, защото и той има семейство и той трябва да живее...А лекарствата ги хвърлих,защото и на мен ми се живее...

На този въпрос - защо, когато хората могат да се излекуват само с вода, вместо да се тъпчат с лекарства - ще се спра по-късно, но мисля, че вече и вие имате отговор.


Сега да се спрем на някои конкретни факти за водата.

1.Водата има изключително важна роля при разграждането на храната –процеса се нарича хидролиза.За да се усвои храната, големите молекули от нея трябва да се раздробят на по-малки. И това “разцепване” на молекулите става само чрез молекули вода.

Освен това, когато водата преминава през клетъчната мембрана- явлението е познато като осмоза- тя генерира хидро-електрична енергия, която се превръща в енергиен запас и се складира под формата на аденозинтрифосфат или гуанин трифосфат. АТФ и ГТФ са двете “батерии” на живата клетка. С други думи не само храната, но и водата е източник на енергия.

Добива на енергия е активен процес, с други думи за да добие нова енергия, клетката тябва да изразходи част от старата си енергия.Новата енергия, която клетката добива от водата е с много по-малък разход на стара енергия.

Казано по друг начин, дори когато пием само вода, ние се зареждаме с ЕНЕРГИЯ.

2.Водата формира типичната структура, модела и формата на тъканите,служейки за слепващ материал,спояващ клетъчната архитектура.Тя играе ролята на лепило,което поддържа клетъчните мембрани на съседните клетки заедно.

3.Всички продукти, които се произвеждат от нервните клетки,се транспортират по”воден път” до мястото на своето предназначение в нервните окончания.

4.Белтъците и ензимите функционират по-ефикасно, когато са в разтвор с по-нисък вискозитет, тоест, колкото разтвора е по-воден,по-разреден – толкова по-бързо и по-ефикасно е действието им. Както и обратното –при по-голям вискозитет-както е при състояние на дехидратация – ефективността на белтъците и ензимите стават по-неефективни.

Това е, като да отидеш спешно от единия до другия край на дълга улица. Ако по улицата има десетина души,няма да те забавят много и ще пристигнеш бързо, но ако има манифестация и е пълна както улицата,така и по тротоарите – тогава ненинуемо ще се забавиш.Така е и с кръвта и другите течности в тялото – ако кръвта е сгъстена от дехидратация – транспорта на веществата се забавя и е некачествен. Некачествен е, и в двете посоки – както при приемане на новите, така и при изхвърляне на отпадъчните вещества.

5.Новата научна истина,новия модел който вече променя медицинското мислене е: Водата – разтворителят на тялото – регулира всички функции, включително и активността на разтворените в нея вещества.


Диспепсия означава нарушено храносмилане.Диспептичните болки –гастрит, дуоденит, киселини, язва – са най-важните сигнали в човешкия оранизъм.Те са показател за дехидратация и сигнализират, че тялото изпитва жажда.Когато обезводняването е настъпило и тялото “крещи” за вода, нищо друго не е в състояние да я замести.Никакви медикаменти, освен водата, не биха могли да имат добър ефект. Лекарствата са с палиативен, с частичен ефект. Те не са създадени, за да лекуват дегенеративните процеси в човешкото тяло, а за да поддържат функциите му в някакви граници.Те не могат да излекуват болестта, но намаляват страданията на болния.Изключение от това правило са само бактериалните инфекции,лекувани чрез антибиотици.

Какво е мнението на болшинството лекари за едни от най-разпостранените заболявания?: Хипертония – не се лекува

Астма – не се лекува

Алергиите – не се лекуват

Артритите – не се лекуват

Язви на стомаха и дванадесетопръстника – не се лекуват и т.н.

Да, но един от най-известните американски лекари, д-р Ф.Батмангелидж публикува доклад за повече от три хиляди свои пациенти,страдащи от язва и излекувани само с вода.

Причина за появата на язва е действието на солната киселина в нашия стомах.

Сигурно се сещате за лабораторния опит на руския физиолог Павлов – След предварително обезболяване на куче, в прорез на стомаха му, вкарва жабешки крак.След което само му показва месо, без да му го дават.Започва слюноотделане.След три часа вади жабешкото краче и вижда,че то...просто липсва.Разтворило се е...Тогава си е задал въпроса - как киселината която разтваря храната в стомаха, не разяжда самия стомах?

Причината, това да не става, е стомашната лигавица, която секретира слуз.

Слой слуз предпазва стомаха от действието на киселината.Предпазва го, но само когато е достатъчно плътен.Слузта е 98% вода и 2% материал,изграждащ своеобразно скеле, което задържа тази вода.И дебелината на слоя зависи от количеството вода в организма. При дехидратация,когато тя е недостатъчно,слоя изтънява и заедно с храната,солната киселина започва да разяжда и лигавицата на стомаха...

Но ако започнете да пиете необходимото количество вода и съчетаете това с подходяща хранителна диета, скоро и болката и язвата ще изчезнат....

Една турска поговорка гласи:”Добре дошло зло, ако си дошло само”.

Ако имате гастрит или язва, не си въобразявайте, че болката говори за изолирано и локално явление на дехидратация само в региона на стомаха.Във всички случаи тази болка е сигнал за общо обезводняване…

Запека е едно от най-честите и досадни проблеми. Основната причина за запека на корема е всъщност запека в мисленето, но болшинството хора се опитват да си решават проблемите на “парче”. А и фармацията усилено им помага за това.Преди рекламираха “Безалакс”, сега – “Дуфалакс”, утре – нещо ново...Важно е парата да пада. На болните - майната им...Нека се щурат като хулави и да купуват илач,след илач...

А медицинската наука отдавна знае коя е причината за запека. Това са ленивите черва.А за да не са лениви – на организма му трябва мотилин.И не мислете,че това е най-новото лекарство-последния писък на фармацията...Мотилина е хормон,който стимулира перисталтиката на черватата.Но се секретира само при навлизане на достатъчно вода в стомаха. Разбрахте ли? Трябва само достатъчно вода.

И мотилина предизвиква ритмични контракции на червата – от горе до долу.

И когато влизате в тоалетната,очите ви няма да изкачат от орбитите си...


Дебелеенето също се дължи на неправилно разчетени сигнали:Сутрин като станете от сън,какво правите –закусвате. Защо? Защото мислите, че сте гладни.

Защото мислите,че тялото ви има нужда от храна. А вие всъщност сте жадни, но разчитате погрешно собствените си сигнали.

А сметката е много елементарна.Като задача за трети клас.Човек е три-четвърти вода.

Какво е загубил най-много докато спи?-храна или вода?Ами естествено – вода.Същото е и когато работим –губим три-четвърти вода и една четвърт храна.И ако водата и храната,които приемаме са в съотношение 3:1, просто няма да дебелеем. Но на практика човек се тъпче с храна,а пък за вода ...ако остане място.

Веднъж чух един мъж да се хвали,че ако пиел вода корема му щял да се чуди какво е това. Какво да го правиш: кръчмарски манталитет -кръчмарски фолклор.


Така или иначе, съвременната медицинска наука за разлика от някой практикуващи лекари,твърди че горните болести са лечими. Да, за разлика от някой лекари,завършили и облегнали се на дипломите си преди тридесет-четиридесет години, тя има “нахалството” да твърди, че отключваща роля за тези и други заболявания играе ХРОНИЧНАТА ДЕХИДРАТАЦИЯ.

По тази причина и споменатия д-р Батмангелидж в книгата си:”Твоето тяло плаче за вода”, казва: Вие не сте болни, вие сте жадни. Не лекувайте жаждата с лекарства.

И накрая, нещо за стреса.

Предполагам,че повечето от вас знаят, какъв е ефекта от стреса?- При стрес кръвта се сгъстява, тоест тялото се обезводнява, с всички отрицателни последствия върху от това.Разстройва се работата на всички органи и системи. И когато стреса стане хроничен, организма не успява да се възстанови, и той се превръща в дистрес.

При дистрес най-засегнати са нервната и кръвоносна системи и жлезите с вътрешна секреция.Но това което е по-малко извесно е, че за организма, обезводняването е равнозначно на стрес.

Създава се порочен кръг:Стреса предизвиква обезводняване, а на свой ред обезводняването предизвиква стрес.

Добре е,човек да се заседи по-дълго до тази мисъл:

Всеки стрес предизвиква дехидратация и всяка дехидратация-предизвиква стрес.

И какво излиза? – Наред с всички други стресове, стреса от хроничната дехидратация е наш ежедневен спътник.Сякаш другите ни са малко....

Дехидратацията е основна форма на насилие - защото тя е главният разрушителен фактор при стрес.



Друга форма на насилие върху физическото тяло е НАЧИНА по който човек се храни. Обикновено той е сбор от различни навици:

Да ядеш без да си гладен.Просто по навик, не защото си гладен, а защото така е прието – задължителни закуска, обяд и вечеря. Много често това се прави сляпо и неосъзнато.

Понякога човек яде несъзнателно, за да да тушира стреса. Сещам се за опит направен в Япония . Сипват храна на рибки в аквариум. След като се нахранили окончателно,те се спуснали на дъното на аквариума да си почиват.Тогава почукали силно върху стъклото за да стресират рибките и те отново се нахвърлили върху храната. Така направили многократно, добавяли още храна, стресирали рибите и те реагирали по един и същи начин –нахвърляли се отново и отново на храната, въпреки че отдавна са се били заситили. Много хора отреагирват на стреса както реагирали рибките, с почти същото ниво на интелигентност. Или най-малко при стрес започват ожесточено да дъвчат дъвка.Иначе би тябвало да поглъщат храна в промишлено количество.

Преди да отворят кошера с пчели за преглед, пчеларите винаги, ги напушват с дим.Той ги стресира,те се нахвърлят на меда и след като се нахранят, се успокояват и жилят много по-малко пчеларя.

Друга причина е криворазбрано понятие за възпитание. Отиваш някъде на гости , ти не си гладен, а просто за да се видиш и поговориш с приятели, но домакина или домакинята държат на всяка цена да изядеш или поне да ядеш от това, което ти предложат. Иначе ще се обидят. Иначе ти ще се покажеш невъзпитан. И ти се тъпчеш, въпреки че не ти се яде…

Турците, имат интересен обичай. Когато отидеш на гости и сложат масата казват:Боюрунус!( Заповядай!) – казват го само веднъж и повече не се връщат на въпроса – Няма:“Ама защо не ядеш?Месцето е съвсем прясно! Не искаш ли още?Има още яхния. Яж,ще ни обидиш и т.н.” Въпросът е приключен. Ти си направил своя избор и те го уважават. Не правят от това трагедия. Противното представлява насилие върху теб, както и това - да не се храниш когато пък си гладен. В тази посока, милиони гладуващи по света са жертва на този тип насилие.

И докато те гладуват,защото просто няма какво да ядат, има една друга категория от глупави и разглезени мамини момичета, с единствената фикс идея да бъдат слаби като манекенки.И те постигат тази заветна слабост – не само в краката, но най-вече в главата.

Преди време доведоха едно момиче,болно от анорексия–на двадесет и шест години.Тежеше 28 килограма!Изглеждаше като ходещ скелет,със закачени на нея дрехи.Майка и ме помоли да поговоря с нея, може би щях да успея да и помогна да се вразуми!- Не успях.

По стандартните представи не беше глупаво момиче.Беше студентка по право,последна година.Когато говорехме даваше всички признаци, че разбира това което обсъждахме и даже се съгласяваше с повечето неща.След третата среща заявяваше, че иска да се храни нормално, но когато по-късно се видяхме с майка и разбрах, че нищо не се е променило.Тя изобщо не е направила и опит да се промени...Все така гладувала по два-три до четири дни. Дори и вода не пиела. А после се нахвъляла върху храната и изяждала храна за десет души...След това заставала пред огледалото. Вглеждала се втренчено и започвала да се бие с юмруци по лицето и да вика:”Мразя се,мразя се”Отивала в тоалетната и си бъркала в гърлото, докато не повърне всичко...

И това се повтаряло от седем години...

Освен физически, тя вече имаше и психически деформации.Беше абсолтна егоистка.Въртеше на малкият си пръст майка си и баща си.От страх да не я загубят удовлетворяваха и всичките и прищявки.Веднъж им обещала,че ако и купят фитнес-уред“Гладиатор”,щяла да започне да се храни нормално и даже да тренира всеки ден.Те са родители със съвсем скромни финансови възможности и буквално изгладували скъпата покупката. Удовлетворили желанието и....След което тя нито веднъж не посегнала към “Гладиатора”. А освен него са удовлетворявали още десетки, стотици безмислени капризи...

Майка и, сподели че много се боят за живота и треперят над нея,но и те вече са на прага на силите си.И не знаят колко още ще издържат...

Когато в прав текс запитах момичето,не му ли е съвестно да манипулира и измъчва родителите си,знаете ли какво ми отговори?:”Те са длъжни!”Точка.Няма значение че заради глупавите си капризи обрича родителите си на болки и тревоги. На мизерия и глад.

Още кънтят в ушите думите и:”Те са длъжни”. - Не,те те обичат, но не са длъжни. Но за съжаление абсолютния егоист се интерисува само абсолютно от себе си....


Има и такъв вариант когато човек не може да каже дали това, което го гложди глад ли е или апетит? Дали е физиологична потребност или внушено желание? Мисля, че всеки човек, дори с минимална способност за самоанализ, може да си отговори сам.

Консумирането, особено САМО НА ГОТВЕНА ХРАНА е също форма на насилие върху нашата физиология. Веднага щом готвената храна влезе в допир с небцето предизвиква явлението наричано хранителна левкоцитоза. Тя се изразява в бързо съсредоточаване на белите кръвни телца по стените на храносмилателната система. Тези войници на имунната ни система отиват в чревните стени, като че ли там трябва да посрещнат и унищожат някаква ИНФЕКЦИЯ. Мобилизацията от фалшивата тревога трае час, час и половина и след това отпада, но при многократно ежедневно повторение тя причинява изтощаване на имунната система и на енергията на организма като цяло. Освен това, заради хранителната левкоцитоза, белите кръвни телца се отклоняват от другите си защитни функции. Особено характерна е разликата в реакцията на имунната система при приемане на готвена и сурова растителна храна – при поемане само на сурови плодове или зеленчуци,организма не реагира с фалшива тревога, не се предизвиква хранителна левкоцитоза.



Сигурно сте забелязали, че когато домашният ни любимец - котка или куче, се разболее не приема никаква храна. Знаете ли защо? При него мъдростта на природата е по-запазена, отколкото при човека. Спирайки да се храни, той дава възможност на имунната система да се съсредоточи изцяло върху болестта, а не да се отклонява и върху приетата храна. Те, животните не са чели дебели книги, просто следват инстинкта си, който е резултат от опит трупан милиони години. Същият ефект на хранителна левкоцитоза се наблюдава и при всяко друго междинно поемане на храна, кафе и пр. Дори дъвченето на дъвка безмислено активира имунната система. Мога да си представя гримасите на производителите на дъвки, а и на всички, които произвеждат и продават термично обработени храни . Но това си е тяхна работа, а в нея влиза и това, да внушават колко е полезен един или друг техен продукт. И за да се превърнете в изпълнители на техните желания, за да ви внушат, че техният продукт е ТВОЕ желание те наливат милиони в реклами, но печелят от това милиарди…Да не се отклонявам, може би ще поговорим по-обстойно и за това, но по-нататък.

Системното поемане на храна след залез слънце също е насилие. Нашите биоритми са в синхрон с денонощния ритъм на Земята, а и на целия Космос. След залез всички ритми постепенно започват да утихват и когато “хвърлиш” към 21-22 часа някоя пържола ти буквално пришпорваш стомаха, жлезите, черния си дроб, бъбреците като уморен вече кон с камшик. И когато това е системно, няма начин да не усетиш, че някой орган започва да дава “заето”. Не е естествено когато на органите им се спи, ти постоянно да ги будиш и цяла нощ да ги товариш с работа. Обикновено се счита, че храненето е поемане на ЕНЕРГИЯ. Това е вярно, но само наполовина. Другата част е, че храненето е свързано и с отдаването на енергия И в зависимост от вида на храната, баланса на енергията може да бъде положителен или отрицателен.

Епиграмата:

“Животът е борба –

до обяд с глада,

след обяд със съня!”

отразява точно горното. Ако ти поемаш тежка за смилане храна, вместо прилив ще почувстваш отлив на енергия.

Веднъж в залата дойде масивна дама, към 140-150 кг и каза:

-Искам да отслабна, а не мога! Какво да правя?

-Първото условие е да започнете да се храните! Вие гладувате!

- Подигравате ли ми се? – попита тя – Аз ям по шест пъти на ден и не мога да се спра, а вие ми казвате, че гладувам!

- Не се подигравам с никого. Ще се поясня. Храненето се дели на две – външно и вътрешно. Външното включва поемане, смилане на храната, разтваряне и отиването й до стените на клетките, които трябва да се нахранят. Вътрешното хранене е процеса на “издърпване” на храната в клетките. Но този процес е свързан с разход на енергия, т.е. за да получиш енергия трябва да дадеш енергия. А вътрешната енергия се активира с помощта на кислород. Без него между клетките може да има много храна, тя се трупа, човек си дебелее, но е постоянно гладен.. Както е казал Исус, “Вода газиш, жаден ходиш!”. Така че, за да не гладуваш, ти трябва кислород т.е. дълбоко дишане. Нарочно не говоря за прана, това за теб може да не значи нищо, говоря за кислород. За да има горене трябва кислород, за да изгарят излишните килограми – също. Да имаш повече енергия означава да имаш не повече храна в стомаха, а повече кислород в кръвта.


Суровоядството не предизвиква реакция на хранителна левкоцитоза. Суровоядството не те ограбва енергийно. Точно обратното, за усвояването на плодове, зеленчуци, ядки, покълнали семена, организмът отделя много по-малко енергия отколкото получава. Понякога абсолютизирането на чутото води и до комични ситуации.

Веднъж говорих за това, че независимо от многообразието на храната, в крайна сметка ние ядем ЕНЕРГИЯ и че нивото на енергия в суровите храни е най-високо. Какво значи това? Да вземем един атом. Ако, примерно, в най-външната орбита се движат шест електрона, казваме, че той се намира в най-високо енергийно състояние. Но ако под влияние на променени условия електрон от най-външната орбита отдаде квант от енергията си, той пада на по-долна орбита - на по-ниско енергетично ниво, т.е. общата енергия на атома спада. Същото става и с една ябълка, тя има най-много енергия веднага след като се откъсне. След това енергията й спада. Ако я изпечем във фурна нейната енергия остава съвсем малко…

Преди години,когато пак говорех по този въпрос, имаше двама ентусиазирани слушатели, които винаги стояха на първия ред в залата. На следващата сбирка обаче те липсваха. На по-следващата се появиха, но ми се видяха доста посърнали. На въпроса къде се изгубиха единият от тях намръщено ми отвърна:

Ти сбърка. Миналия път като обясняваше за енергийното ниво на ябълката, ти допусна една грешка - пропусна да кажеш, че най-високото ниво не е веднага като я откъснеш, а още на самото дърво.

И за да не се губи никаква енергия ние с Рашо решихме да ядем грозде направо от асмата,



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8731735
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930